Pája na cestách

Roháče a Pilsko na skok z Ostravy

5. - 6. července 2018
Využil jsem volných dní a alespoň na jednu noc jsem si odskočil z Beats for Love na Slovensko.
Endomondo: Roháče
Pilsko

Budíček v 5 ráno típu s tím, že je přece svátek, že do práce vstávat nemusím. O půl hodiny později mě budí zvonek, že už dávno mám být dole. Vyčistit rychle zuby, přítelkyně mi chystá snídani a během 7 minut od šokujícího probuzení už jsem dole u auta.

Roháče

Parkujeme klasicky pod lanovkou a chvilku trpíme nudnou asfaltku. Odpojujeme se a stoupáme k Roháčskému vodopádu, u kterého se střídají skupinky turistů na focení.

Roháčský vodopád

Moc se nezdržujeme a stoupáme dále k rozcestí Pod Predným zeleným, kde je čas na krátkou pauzu. Natěšeni pokračujeme po žlutozelené až do Baníkovského sedla.

Cestou do Baníkovského sedla
Cestou do Baníkovského sedla
Baníkovské sedlo

Opět krátká pauza a zase stoupáme. Přecházíme dnešní nejvyšší vrchol Baníkov (2178 m n.m.).

Výšlap na Baníkov
Baníkov
Výhled na Pacholu

Za ním mají holky prvotní šok, když vidí řetízky, které je čekají. Vše ale hrdinně zvládají a my tak sice pomaleji, ale pokračujeme dále přes Hrubou kopu a Tri kopy.

Z Baníkova
Baníkovská ihla
Roháčská plesa se zbytkem hřebene
Tri kopy
Roháčská plesa
Výhled do Žiarské doliny
Plačlivo a Baranec

Následuje nepopulární sestup k rozcestí ve Smutné dolině, kde odbočujeme k Roháčským plesům.

Roháčská plesa

U posledního jezera zjišťujeme, že nemáme Lucku :D Bez signálu pobíháme kolem a snažíme se zjistit, kde se zapomněla. Nakonec ji doháníme o kousek dál. Sestupujeme k autu, v Šindľovci dáváme halušky a už za tmy se přesouváme do Oravské Veselé.

Pilsko

Snídáme a bez zdržovaček autem popojíždíme na konec vesnice, kde začíná zelená značka. Krátký, relativně pohodový výšlap a za chvíli už stojíme na vrcholu Pilsko (1557 m n.m.).

Cedule se "zákazy"
Směrem do Polska
Pilsko

Vzhledem k počasí raději rychle sestupujeme, já si dole na cestě stihnu ještě vymknout kotník a už za deště docházíme k autu.

Podobné články